General Knowledge Question Answers For Bank PO Exams


General Knowledge Question Answers For Bank PO Exams

1. The Baikonur Cosmodrome is the world’s first and largest operational space launch facility. In which country is it located?
(A) France
(B) Kazakhstan
(C) Uzbekistan
(D) Germany

Ans. (B) Kazakhstan

2. The International Hockey Federation has decided to allot the next Hockey World Cup in 2010 to India. In which year Hockey World Cup tournament started?
(A) 1971
(B) 1974
(C) 1976
(D) 1977

Ans. (A) 1971

3. Which among the following clubs has won the Spanish league title for the first time in three years on May 17, 2009?
(A) Barcelona
(B) Inter Millan
(C) Real Madrid
(D) Manchester United

Ans. (A) Barcelona

4. Recently Suranjoy Singh of India sizzled with a Gold on the concluding day of the European Grand Prix boxing as India finished their campaign with four medals. This contest held in ?
(A) Czech Republic.
(B) Hungary
(C) Serbia
(D) Austria

5. Recently 12-member Sikkim Cabinet was sworn in and Pavan Kumar Chamling becomes CM for the ________?
(A) 2nd time
(B) 3rd time
(C) 4th time
(D) 5th time

Ans. (C) 4th time

6. Who among the following has been nominated to become the U.S. Attorney for Southern District of New York, by US President Barack Obama?
(A) Preet Bharara
(B) Suresh Modi
(C) Rajiv Khurana
(D) Suresh Kalmadi

Ans. (A) Preet Bharara

7. The government formed the panel after many ex-servicemen returned their medals to protest the rejection of their ‘one rank one pension’ demand. Who is heading this panel ?
(A) K.M. Chandrasekhar
(B) R Balakrishanan
(C) B S Padmanabham
(D) T. Raja Shekhar

Ans. (A) K.M. Chandrasekhar

 

8. Recently India’s Jayanta Talukdar, Rahul Banerjee and Mangal Singh Champia, earned India a gold medal in the recurve team event of the archery World Cup Stage I. In which country this event held?
(A) Croatia
(B) Russia
(C) Ukraine
(D) Czech Republic.

Ans. (A) Croatia

9. Recently Madhu Kannan has joined as managing director & chief executive officer (CEO) of which exchange?
(A) Bombay Stock Exchange
(B) National Stock Exchange
(C) Delhi Stock exchange
(D) None of these

Ans. (A) Bombay Stock Exchange

10. Who has won his maiden International Tennis Federation (ITF) title at Delhi Lawn Tennis Association on April 25, 2009?
(A) Yuki Bhambari
(B) Vishnu Vardhan
(C) Leander Paes
(D) Mahesh Bhupti

Ans. (A) Yuki Bhambari

11. What is the name of the first setellite launched by Iran on Feb 3, 2009 ?
(A) Shahab
(B) Hatf
(C) Zulfiqar
(D) Omid

 

Ans. (D) Omid

12. Recently Indian Navy commissioned INS Airavat. Which among the following terms precisely describes INS Airavat?
(A) Landing Ship Tank
(B) Waterjet Propelled Fast Attack Craft
(C) Guided Missile Frigate
(D) GPS Craft

Ans. (A) Landing Ship Tank

13. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) recently has entered the Limca Book of Records as the largest animal rights organisation. (May 11, 2009). In which year PETA began ?
(A) 1995
(B) 2000
(C) 1999
(D) 1980

 

Ans. (D) 1980

14. ‘Open Market Operation ‘ is a part of
(A) Income Policy
(B) Fiscal Policy
(C) Credit Policy
(D) Labour Policy

 

Ans. (D) Labour Policy

15. SDR, the curency of the IMF , is in the form of
(A) Paper Currency
(B) Gold
(C) Silver and Gold both
(D) Book keeping entry only

 

Ans. (D) Book Keeping entry only

16.Who is the new Prime Minister of Hungry ?
(A) Victor Orban
(B) Gorden Bajnai
(C) Jeno Fock
(D) Ference Gyurcsany

Ans. (B) Gorden Bajnai

17.Who is the new prime minister of Denmark ?
(A) Anders Fogh Rasmussen
(B) Lars Looke Rasmussen
(C) Poul Nyrup Rasmussen
(D) Poul Hartling

Ans. (B) Lars Looke Rasmussen

18.Who is the Author of the book “My China Diary”
(A)Kanwal Sibal
(B)Salman Haider
(C)J.N. Dixit
(D)Natwar Singh

Ans. (D) Natwar Singh

19.Umrao Singh has passed away recently .Which of the following field was he associated with ?
(A) Film
(B) Journalism
(C) Sports
(D) Politics

Ans. Sports

20.Vidya Pillai is related to which sport ?
(A) Snooker
(B) Golf
(C) Archery
(D) Billiards

Ans. Snooker

21.Who has become the first Indian to win two medal in a Shooting World Cup?
(A) Gagan Narang
(B) Sanjeev Bindra
(C) Abhinav Bindra
(D) Rajyavardhan Singh Rathore

Ans. Gagan Narang

22.Which country has launched a navigational Satellite?
(A) South Korea
(B) North Korea
(C) India
(D) China

Ans. China

23.Where will be held the Final of the Cricket World Cup 2011?
(A)Colombo
(B)Mumbai
(C)New Delhi
(D)Dhaka

Ans. Mumbai

24.When is the Commonwealth Day celebrated?
(A) May 1
(B) May 3
(C) May 15
(D) May 24

Ans. May 15

25.What is the full form of PTC ?
(A) Public Transport Certificate
(B) Pubic Telecommunications Council
(C) Products Through Consumer
(D) Pass Through Certificate

Ans. Pass Through Certificate

 

26. In India, national income is estimated by .
(a) Planning Commission
(b) Indian Statistical Institute
(c) Central Statistical Organization
(d) National Sample Survey Organization

Ans. (c) Central Statistical Organization

27. Given below are two statements .
Assertion (a) : Powers for conducting elections to the Parliament and State Legislatures in a free and
fair manner have been given to an independent body i.e. the Election Commission.
Reason (R) : Powers of removal of Election Commissioners is with the executive.

In the context of above, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Ans. (B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

28. Which one of the following motions can the Council of Ministers in India move?
(a) No Confidence Motion
(b) Confidence Motion
(c) Adjournment Motion
(d) Censure Motion

Ans. (B) Confidence Motion

29. Hindu Rate of growth refers to the rate of growth of .
(a) GDP
(b) Population
(c) Foodgrains
(d) Per capita income

Ans. (A) GDP

30. Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the Parliament?
(a) 14 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 6 months

Ans. (B) 1 month

31. As per recommendations of the Twelfth Finance Commission, percentage share of States of the
shareable central taxes is?
(a) 28.5
(b) 29.5
(c) 30.5
(d) 32.4

Ans. (c) 30.5

32. The annual growth rate of the Indian Economy at 1999-2000 prices during 2005-2006 has been estimated between .
(a) 5 to 6 per cent
(b) 7 to 8 per cent
(c) 6 to 7 per cent
(d) 8 to 9 per cent

 

Ans. (D) 8 to 9 per cent

33. Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government?
(a) Full employment
(b) Regulation of inter-State trade
(c) Price stability
(d) Equitable distribution of wealth and income.

Ans. (B) Regulation of inter-State trade

34. How many times has Financial Emergency been declared in India so far?
(a) 5 times
(b) 4 times
(c) Once
(d) Never

Ans. (D) Never

35. Which one of the following on the Consolidated Fund of India?
(a) Salary and allowances of the President of India.
(b) Salary and allowances of the Speaker of the Lok Sabha.
(c) Salary and allowances of the Justices of the Supreme Court of India.
(d) Salary and allowances of the Vice President of India.

 

Ans. (D) Salary and allowances of the Vice President of India.

 

~: Please leave your response if you like this post :~

About these ads

95 thoughts on “General Knowledge Question Answers For Bank PO Exams

~: Dear Visitor, Please Share us & add your valuable comments if you like this website :~

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s