General Aptitude Question Answers for All Examinations


These General Aptitude Questions are helpful in all upcoming competitive exams & entrance tests.

1: The largest copper producing country in the World is

1. Chile
2. Russia
3. South Africa
4. China

Ans: 1.

2: If the radius of a circle is diminished by 10%, then its area is diminished by:

1. 10%
2. 19%
3. 20%
4. 36%

Ans: 2.

3: A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs.Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?

1. 1/2 kmph
2. 7/12 kmph
3. 5 kmph
4. none of these

Ans: 2.

4: At what time after 4.00 p.m. is the minutes hand of a clock exactly aligned with the hour hand?

1. 4:21:49.5
2. 4:27:49.5
3. 3:21:49.5
4. 4:21:44.5

Ans: 1.

5: A shop keeper sold a T.V set for Rs.17,940 with a discount of 8% and earned a profit of 19.6%.What would have been the percentage of profit earned if no discount was offered?

1. 24.8%
2. 25%
3. 26.4%
4. Cannot be determined
5. None of these

Ans: 5.

6: If (2x-y)=4 then (6x-3y)=?

1. 15
2. 12
3. 18
4. 10

Ans: 2.

7: A clock is set right at 8 a.m. The clock gains 10 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 1 p.m. on the following day?

1. 48 min. past 12
2. 38 min. past 12
3. 28 min. past 12
4. 25 min. past 12

Ans: 1.

8: What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

1. 16
2. 9
3. 15
4. 6

Ans: 2.

9: Dinesh travelled 1200 km by air which formed 2/5 of his trip. One third of the whole trip, he travelled by car and the rest of the journey he performed by train. What was the distance travelled by train?

1. 600Km
2. 700Km
3. 800Km
4. 900Km

Ans: 3.

10: A train which travels at a uniform speed due to some mechanical fault after traveling for an hour goes at 3/5th of the original speed and reaches the destination 2 hrs late.If the fault had occurred after traveling another 50 miles the train would have reached 40 min earlier. What is distance between the two stations.

1. 300
2. 310
3. 320
4. 305

Ans: 1.

11: The average between a two digit number and the number obtained by interchanging the digits is 9. What is the difference between the two digits of the number?

1. 8
2. 2
3. 5
4. Cannot be determined

Ans: 4.

12: Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. 8 mins
4. none of these

Ans: 1.

13: A person has 4 coins each of different denomination. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time)?

1. 16
2. 15
3. 12
4. 11

Ans: 2.

14: The simple interest on a certain sum of money for 3 years is 225 and the compound interest on the same sum at the same rate for 2 years is 153 then the principal invested is

1. 1500
2. 2250
3. 3000
4. 1875

Ans: 4.

15: A cow is tethered in the middle of a field with a 14 feet long rope. If the cow grazes 100 sq. ft. per day, then approximately what time will be taken by the cow to graze the whole field ?

1. 2 days
2. 6 days
3. 18 days
4. 24 days
5. None of these

Ans: 2.

16: 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

1. 40
2. 30
3. 80
4. 60

Ans: 1.

17: The two colors seen at the extreme ends of the pH chart are:

1. Red and Blue
2. Red and Green
3. Green and Blue
4. Orange and Green

Ans: 1.

18: 8 15 24 35 48 63 _?

1. 70
2. 80
3. 75
4. 88

Ans: 2.

19: One of Mr. Horton, his wife, their son, and Mr. Horton’s mother is a doctor and another is a lawyer.
a) If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b) If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c) If the lawyer is a man, then the doctor is a man. Whose occupation you know?

1. Mr. Horton: he is the doctor
2. Mr. Horton’s son: she is the lawyer
3. Mr. Horton: he is the doctor
4. Mr. Horton’s mother: she is the doctor

Ans: 1.

20: In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?

1. 4 cm
2. 8 cm
3. 6 cm
4. 5 cm

Ans: 1.

21: Union Information and Broadcasting ministry recently gave an indication to change which of the following laws on a larger scale, as the existing provisions of the Act are inadequate to cater to the phenomenal growth of the print media in view of the liberalization of the government policies?

1. Press & Registration of Books Act, (PRB Act) 1867
2. The Delivery Of Books ‘And Newspapers’ (Public Libraries) Act, 1954
3. Indian Press (Emergency Powers ) Act 1931
4. none

Ans: 1.

22: 2 numbers differ by 5.If their product is 336,then the sum of the 2 numbers is:

1. 21
2. 51
3. 28
4. 37

Ans: 4.

23: Which number is the odd one out? 9678 4572 5261 3527 7768

1. 7768
2. 3527
3. 4572
4. 9678
5. 5261

Ans: 2.

24: Which one among the following has the largest shipyard in India

1. Kolkata
2. Kochi
3. Mumbai
4. Visakhapatnam

Ans: 2.

25: If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?

1. 8
2. 3
3. 5
4. 6

Ans: 1.

26: A radio when sold at a certain price gives a gain of 20%. What will be the gain percent, if sold for thrice the price?

1. 280
2. 270
3. 290
4. 260

Ans: 4.

27: x% of y is y% of ?

1. x/y
2. 2y
3. x
4. can’t be determined

Ans: 3.

28: If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?

1. x
2. x2
3. -x
4. 1/x

Ans: 4.

29: The tutor of Alexander the great was

1. Darius
2. Cyrus
3. Socrates
4. Aristotle

Ans: 4.

30: Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. How many hour a day should 40 men work to complete the job?

1. 8 hrs
2. 71/2 hrs
3. 7 hrs
4. 9 hrs

Ans: 2.

31: Goitre caused by the deficiency of ………

1. Vitamin D
2. Iron
3. VItamin A
4. Iodine

Ans: 4.

32: Who invented Napier’s Bones

1. John Napier
2. William Oughtred
3. Charles Babbage
4. Napier Bone

Ans: 1.

33: The mass number of a nucleus is

1. Always less than its atomic number
2. Always more than its atomic number
3. Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
4. None of the above

Ans: 3.

34: A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began to do the work together but A leaves after some days and then B completed the remaining work n 23 days. The number of days after which A left the work was

1. 9
2. 11
3. 12
4. 15
5. 16

Ans: 1.

35: Sam and Mala have a conversation. Sam says I am certainly not over 40 Mala Says I am 38 and you are at least 5 years older than me · Now Sam says you are at least 39 all the statements by the two are false. How old are they really?

1. Mala = 38 yrs, Sam =31 yrs.
2. Mala = 38 yrs, Sam = 41 yrs
3. Mala = 31 yrs, Sam = 41 yrs.
4. Mala = 45yrs, Sam = 41 yrs

Ans: 2.

36: What is the code name for Windows Vista?

1. Longhorn
2. Longhund
3. Stackspray
4. Pearl

Ans: 1.

37: On sports day, if 30 children were made to stand in a column, 16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column, how many columns could be formed?

1. 20
2. 30
3. 40
4. 50

Ans: 1.

38: The probability that a man will be alive for 25 years is 3/5 and the probability that his wife will be alive for 25 years is 2/3. Find the probability that only the man will be alive for 25 years.

1. 2/5
2. 1/5
3. 3/5
4. 4/5

Ans: 2.

39: In a single throw of a dice, what is the probability of getting a number greater than 4?

1. 1/2
2. 2/3
3. 1/4
4. 1/3

Ans: 4.

40: If every alternative letter starting from B of the English alphabet is written in small letter, rest all are written in capital letters, how the month “September” be written. (1) SeptEMbEr (2) SEpTeMBEr (3) SeptembeR (4) SepteMber (5) None of the above

1. (1)
2. (2)
3. (3)
4. (5)
5. (4)

Ans: 4.

41: After allowing a discount of 11.11% ,a trader still makes a gain of 14.28 % .at how many precent above the cost price does he mark his goods?
1. 28.56%
2. 35%
3. 22.22%
4. None of these

Ans: 1.

42: Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. none
4. 50 mins

Ans: 1.

43: There are 3 triplet brothers. They look identical. The oldest is John, he always tells the truth. The second is Jack, he always tells a lie. The third is Joe, he either tells the truth or a lie. Jimmie Dean went to visit them one day. He was wondering who was who. So he asked each person a question. He asked the one who was sitting on the left: “Who is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is John.” He asked the one who was sitting in the middle: “What is your name?”. The answer was “I am Joe.” He asked the one who was sitting on the right: “What is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is Jack.” Jimmie Dean got really confused. Basically, he asked 3 same questions, but he got 3 different answers. which is not true?

1. left most is joe
2. middle is jack
3. right is john
4. middle is john

Ans: 4.

44: A / B = C; C > D then

1. A is always greater than D
2. C is always greater than D
3. B is always less than D
4. none

Ans: 1.

45: Consider the following statements: 1. The Administrative Reforms Commission (ARC) had recommended that the Department of Personnel of a State should be put under the charge of the Chief Secretary of the State. 2. Chief Secretary of a State is not involved in any manner in the promotion of State Civil officers to the All-India Services. Which of the statements given above is/are correct?

1. Only 1
2. Only 2
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2

Ans: 1.

46: The population of a town was 1,60,000 three years ago. If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population of the town is :

1. 1,77,000
2. 1,77,366
3. 1,77,461
4. 1,77,596

Ans: 2.

47: What is the population of India ?

1. 98 crores
2. More than 2 billion
3. More than 1 billion
4. Less than 96 crores
5. 96 crores

Ans: 3.

48: Some green are blue. No blue are white.

1. Some green are white
2. No white are green
3. No green are white
4. None of the above

Ans: 1.

49: What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

1. 8
2. 6
3. 9
4. 11

Ans: 3.

50: Average age of students of an adult school is 40 years. 120 new students whose average age is 32 years joined the school. As a result the average age is decreased by 4 years. Find the number of students of the school after joining of the new students:

1. 1200
2. 120
3. 360
4. 240

Ans: 4.

51: On sports day,if 30 children were made to stand in a column,16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column , how many columns could be formed?

1. 48
2. 20
3. 30
4. 16
5. 40

Ans: 2.

52: Which of the following numbers is divisible by 3? (i) 541326 (ii) 5967013

1. (ii) only
2. (i) only
3. (i) and (ii) both
4. (i) and (ii) none

Ans: 2.

53: A square is divided into 9 identical smaller squares. Six identical balls are to be placed in these smaller squares such that each of the three rows gets at least one ball (one ball in one square only). In how many different ways can this be done?

1. 81
2. 91
3. 41
4. 51

Ans: 1.

54: A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of his shares for Rs.75000. What is the value of Business

1. 150000
2. 13000
3. 240000
4. 34000

Ans: 1.

55:    1,2,6,24,_?

1. 111
2. 151
3. 120
4. 125

Ans: 3.

56: The cost of 16 packets of salt,each weighing 900 grams is Rs.28.What will be the cost of 27 packets ,if each packet weighs 1Kg?

1. Rs.52.50
2. Rs.56
3. Rs.58.50
4. Rs.64.75

Ans: 1.

57: Ronald and Michelle have two children. The probability that the first child is a girl, is 50%. The probability that the second child is a girl, is also 50%. Ronald and Michelle tell you that they have a daughter. What is the probability that their other child is also a girl?

1. 1/2
2. 1/3
3. 1/4
4. 1/5

Ans: 2.

58: Find the value of (21/4-1)( 23/4 +21/2+21/4+1)

1. 1
2. 2
3. 3

Ans: 1.

59: The product of two fractions is 14/15 and their quotient is 35/24. the greater fraction is

1. 4/5
2. 7/6
3. 7/5
4. 7/4

Ans: 1.

60: 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original podsitions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B . Now who is taller among A and B ?

1. A
2. B
3. Both are of same height

Ans: 1.

61: Choose the pair of numbers which comes next 75 65 85 55 45 85 35

1. 25 15
2. 25 85
3. 35 25
4. 35 85
5. 25 75

Ans: 2.

62: A three digit number consists of 9,5 and one more number. When these digits are reversed and then subtracted from the original number the answer yielded will be consisting of the same digits arranged yet in a different order. What is the other digit?

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

Ans: 4.

63: ATP stands for:

1. Adenine triphosphate
2. Adenosine triphosphate
3. Adenosine Diphosphate
4. Adenosine tetraphosphate

Ans: 2.

64: Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?

1. Chess
2. Golf
3. Snooker
4. Badminton
5. None of these

Ans: 1.

65: A piece of cloth cost Rs 35. if the length of the piece would have been 4m longer and each meter cost Re 1 less , the cost would have remained unchanged. how long is the piece?

1. 10
2. 11
3. 12

Ans: 1.

66: In a journey of 15 miles two third distance was travelled with 40 mph and remaining with 60 mph.How muvh time the journey takes

1. 40 min
2. 30 min
3. 120 min
4. 20 min

Ans: 4.

67: Solid cube of 6 * 6 * 6. This cube is cut into to 216 small cubes. (1 * 1 * 1).the big cube is painted in all its faces. Then how many of cubes are painted at least 2 sides.

1. 56
2. 45
3. 23
4. 28

Ans: 1.

68: Find the average of first 40 natural numbers.

1. 40
2. 35
3. 30.6
4. 20.5
5. None of these

Ans: 4.

69: 1, 5, 14, 30, ?, 91

1. 45
2. 55
3. 60
4. 70
5. None of these

Ans: 2.

70: There is a shortage of tubelights, bulbs and fans in a village – Gurgaon. It is found that
a) All houses do not have either tubelight or bulb or fan.
b) Exactly 19% of houses do not have just one of these.
c) Atleast 67% of houses do not have tubelights.
d) Atleast 83% of houses do not have bulbs.
e) Atleast 73% of houses do not have fans.

1. 42 %
2. 46 %
3. 50 %
4. 54 %
5. 57 %

Ans: 1.

71: If 9 engines consume 24 metric tonnes of coal, when each is working 8 hours a day; how much coal will be required for 8 engines, each running 13 hours a day, it being given that 3 engines of the former type consume as much as 4 engines of latter type.

1. 22 metric tonnes.
2. 27 metric tonnes.
3. 26 metric tonnes.
4. 25 metric tonnes.

Ans: 3.

72: To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.

1. 20%
2. 34%
3. 15%
4. 14%

Ans: 3.

73: In page preview mode:

1. You can see all pages of your document
2. You can only see the page you are currently working
3. Satyam BPO Services
4. You can only see pages that do not contain graphics

Ans: 4.

74: A house wife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale .If she spent Rs.25 for the item ,approximately how much percent she saved in the transaction ?

1. 8%
2. 9%
3. 10%
4. 11%

Ans: 2.

75: I have trouble _____.

1. to remember my password
2. to remembering my password
3. remember my password
4. remembering my password

Ans: 4.

76: Superheroes Liza and Tamar leave the same camp and run in opposite directions. Liza runs 1 mile per second (mps) and Tamar runs 2 mps. How far apart are they in miles after 1 hour?

1. 10800 mile
2. 19008 mile
3. 12300 mile
4. 14000 mile

Ans: 1.

77: A = 5, B = 0, C = 2, D = 10, E = 2. What is then AB + EE – (ED)powerB + (AC)powerE = ?

1. 113
2. 103
3. 93
4. 111

Ans: 2.

78: A man can row upstream at 8 kmph and downstream at 13 kmph.The speed of the stream is?

1. 2.5 kmph
2. 4.2 kmph
3. 5 kmph
4. 10.5 kmph

Ans: 1.

79: Find what is the next letter. Please try to find. O,T,T,F,F,S,S,E,N,_ What is that letter?

1. B
2. S
3. Q
4. T
5. O

Ans: 4.

80: There are 3 societies A, B, C. A lent cars to B and C as many as they had Already. After some time B gave as many tractors to A and C as many as they have. After sometime c did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had.

1. A had 21 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
2. A had 39 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
3. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 19 cars
4. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 12 cars

Ans: 4.

81: A papaya tree was planted 2 years ago. It increases at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?

1. 432 cm
2. 324 cm
3. 375 cm
4. 400 cm

Ans: 3.

82: A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible?

1. 14
2. 23
3. 16
4. 12
5. 10

Ans: 3.

83: Five racing drivers, Alan, Bob, Chris, Don, and Eugene, enter into a contest that consists of 6 races. The results of all six races are listed below: Bob always finishes ahead of Chris. Alan finishes either first or last. Eugene finishes either first or last. There are no ties in any race. Every driver finishes each race. In each race, two points are awarded for a fifth place finish, four points for fourth, six points for third, eight points for second, and ten points for first. If Frank enters the third race and finishes behind Chris and Don, which of the following must be true of that race?

1. Eugene finishes first.
2. Alan finishes sixth.
3. Don finishes second.
4. Frank finishes fifth.
5. Chris finishes third.

Ans: 4.

84: A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days.In how many days will A alone finish the work?

1. 27
2. 26
3. 25
4. 24

Ans: 1.

85: Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?

1. 20 %
2. 40 %
3. 3%
4. 2%

Ans: 1.

86: The sum of 5 successive odd numbers is 1075. What is the largest of these numbers?

1. 215
2. 223
3. 219
4. 217

Ans: 3.

87: A man sells two buffaloes for Rs. 7,820 each. On one he gains 15% and on the other, he loses 15%. His total gain or loss in the transaction is

1. 2.5% gain
2. 2.25% loss
3. 2% loss
4. 5% loss
5. None of these

Ans: 2.

88: One ship goes along the stream direction 28 km and in opposite direction 13 km in 5 hrs for each direction.What is the velocity of stream?

1. 1.5 kmph
2. 2.5 kmph
3. 1.8 kmph
4. 2 kmph

Ans: 1.

89: Which one of the words given below is different from others?

1. Orange
2. Grape
3. Apricot
4. Raspberry
5. Mango

Ans: 3.

90: Complete the series: 5, 20, 24, 6, 2, 8, ?

1. 12
2. 32
3. 34
4. 36

Ans: 1.

91: A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together

1. 3 days
2. 8/9 days
3. 4 days
4. None of the above

Ans: 2.

92: 7 Pink, 5 Black, 11 Yellow balls are there. Minimum no. atleast to get one black and yellow ball

1. 17
2. 13
3. 15
4. 19

Ans: 1.

93: (1/10)18 – (1/10)20 = ?

1. 99/1020
2. 99/10
3. 0.9
4. none of these

Ans: 1.

94: Three friends divided some bullets equally. After all of them shot 4 bullets the total number of bullets remaining is equal to the bullets each had after division. Find the original number divided?

1. 18
2. 20
3. 54
4. 8

Ans: 1.

95: A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is

1. Rs.84
2. Rs.76
3. Rs.98
4. RS.34

Ans: 1.

96: There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole.How much will it take to reach the last pole.

1. 41.45 seconds
2. 40.45 seconds
3. 42.45 seconds
4. 41.00 seconds

Ans: 1.

97: An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour. How fast must the vehicle travel on the return trip if the round-trip travel time is to be 20 minutes?

1. 72 miles per hour
2. 75 miles per hour
3. 65 miles per hour
4. 78 miles per hour

Ans: 2.

98: 12% of 580 + ? = 94

1. 24.4
2. 34.4
3. 54.4
4. 65.4

Ans: 1.

99: There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative. Horse : Jockey : : Car : ?

1. Mechanic
2. Chauffeur
3. Steering
4. Brake

Ans: 2.

100: Which of the following numbers should be added to 11158 to make it exactly divisible by 77?

1. 9
2. 8
3. 7
4. 5

Ans: 3.

~: Please leave your valuable comments if you like this post:~

About these ads

101 thoughts on “General Aptitude Question Answers for All Examinations

  1. Give me aswer this question
    n online programming test has a question bank of 6 different questions and each student is asked 2 randomly selected questions out of the 6. Student B copies the answers of Student A without bothering to read the questions. Assuming that each question has a different answer, and assuming that Student A’s answers are correct, what is the chance that both of Student B’s answers are correct.

    Pick the closest option*

    1 in 36
    1 in 30
    1 in 15
    1 in 12
    1 in 6

  2. Plz share ur answer and reason for this……..question……….

    Consider the graph G0 with 3 components which are triangles. G0 has 9 vertices labeled A to I and 9 edges (A, B), (B, C) … as shown below.
    If each vertex of G0 is assigned a red or a green color, then we say that an edge is colored if its ends have different colors.
    Ajai and Rekha color the vertices of G0 in the following manner. Ajai proposes a color (red or green) and Rekha chooses the vertex to apply this color. After 9 turns, all the vertices of G0 are colored and the number of colored edges is counted.
    Suppose Ajai would like to maximize the number of colored edges while Rekha would like to minimize the number of colored edges. Assuming optimal play from both players, how many edges will be colored? Explain your reasoning.

  3. Hey, if you want your website to grow and if you want people to like it and recommend it to others then please For GOD SAKE give the solutions also as people are asking for it and your like NUMB… And if you yourself Don’t know the solution than say it, there is no harm inn it.
    SPEAK UP Buddy !!!

~: Dear Visitor, Please Share us & add your valuable comments if you like this website :~

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s