Uttaranchal Objective General Knowledge Question


Uttaranchal Objective General Knowledge Question


1. The first leader of the country who owned the responsibility of poverty and backwardness of Uttaranchal was—
(A) Atal Behari Bajpai
(B) Lal Krishan Adwani
(C) Mrs. Indra Gandhi
(D) Pt. Jawahar Lal Nehru
Ans : (C)

2. What is the main cause of the formation of Uttaranchal ?
(A) Land and identity of hilly people
(B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration
(C) Protection of hill peoples culture
(D) Political awarness of hilly people
Ans : (B)

3. Among the High Courts of the country, the Uttaranchal High Court ranks—
(A) 18th
(B) 19th
(C) 20th
(D) 21st
Ans : (C)

4. On which day is ‘Green-day’ celebrated in Uttaranchal ?
(A) 3rd July
(B) 5th July
(C) 8th July
(D) 15th July
Ans : (B)

5. How many districts are there in Uttaranchal ?
(A) 10
(B) 12
(C) 13
(D) 15
Ans : (C)

6. According to 2001 census the total population of Uttaranchal is—
(A) 80.75 Lac
(B) 84.39 Lac
(C) 85.89 Lac
(D) 82.69 Lac
Ans : (B)

7. Where is the I.M.A. (Indian Military Academy) situated?
(A) Dehradun
(B) Pithoragarh
(C) Udham Singh Nagar
(D) Almora
Ans : (A)

8. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?
(A) Dehradun
(B) Mussoorie
(C) Nainital
(D) Almora
Ans : (B)

9. In which district of Uttaranchal is the state forest services college situated?
(A) Nainital
(B) Sri Nagar
(C) Dehradun
(D) Pauri
Ans : (C)

10. Chipko Movement is related with—
(A) Forest conservation
(B) Wild life conservation
(C) Air conservation
(D) Water conservation
Ans : (A)

11. In which of the following districts are the maximum no. of scheduled tribes people found?
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Tehri Garhwal
(D) Pithoragarh
Ans : (A)

12. What is the percentage of forested area in Uttaranchal ?
(A) 60%
(B) 61%
(C) 63%
(D) 49%
Ans : (C)

13. The specific identity of Uttaranchal is—
(A) Hilly culture
(B) Natural beauty
(C) Population
(D) Over all development
Ans : (B)

14. When was the U.P. reorganisation Bill passed in Lok Sabha ?
(A) 1st August, 2000
(B) 5th August, 2000
(C) 28th August, 2000
(D) 30th August, 2000
Ans : (A)

15. Papers were thrown in U.P. Assembly for the formation of Uttaranchal on—
(A) 19th August, 1994
(B) 19th August, 1995
(C) 19th August, 1996
(D) 19th August, 1997
Ans : (A)

16. Among the past glories of the state Chandan Singh Garhwali was—
(A) A man of literature
(B) A politician
(C) A freedom fighter
(D) A doctor
Ans : (C)

17. Total no. of seats in Lok Sabha for Uttaranchal is—
(A) 4
(B) 5
(C) 6
(D) 2
Ans : (B)

18. The proposed no. of Uttaranchal Vidhan Sabha members is—
(A) 60
(B) 70
(C) 75
(D) 80
Ans : (B)

19. The 1991-2001 decadal increase in the population of Uttaranchal is—
(A) 20%
(B) 21%
(C) 20.41%
(D) 18.2%
Ans : (C)

20. Main source of income of Uttaranchal is—
(A) Energy
(B) Forest resources and tourism
(C) Industry
(D) Agriculture
Ans : (B)

21. The world famous ‘Valley of flowers’ is situated at—
(A) Nainital
(B) Chamoli
(C) Uttar Kashi
(D) Pauri
Ans : (B)

22. Which one of the following districts has largest no. of peoples (population) ?
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Udham Singh Nagar
Ans : (C)

23. Who is known as ‘Garh Keshari’ of state?
(A) Sunder Lal Bahuguna
(B) Hemwati Nandan Bhauguna
(C) Ansuiya Prasad Bahuguna
(D) Vijay Bahuguna
Ans : (C)

24. Who is known as the Kumaon Keshari of the state?
(A) Badri Prasad Pandey
(B) Hemwati Nandan Bhauguna
(C) Murli Manohar Joshi
(D) Kashi Singh Airie
Ans : (A)

25. The first Chief Justice of Uttaranchal High Court is—
(A) Justice P.C. Verma
(B) Justice M.C. Jain
(C) Justice A.A. Desai
(D) Justice A. Vanketchalliya
Ans : (C)

26. Who among the following has been the Vice-Chancellor of Kumaon University?
(A) Dr. Ramsher Singh
(B) M.D. Uppadhyay
(C) G.L. Shah
(D) Chand Lal Shah
Ans : (B)

27. Which of the following temples is situated at Kedar Nath?
(A) Vishnu
(B) Shiva
(C) Brahma
(D) Kali
Ans : (B)

28. Where is the Sahastradhara water fall ?
(A) Badri Nath
(B) Dehradun
(C) Pithoragarh
(D) Kedar Nath
Ans : (B)

29. Where is the Har-Ki-Pauri situated at the bank of river Ganga?
(A) Haridwar
(B) Prayag
(C) Raj Ghat
(D) Rishikesh
Ans : (A)

30. Where is the Building Research Institute and Structural Engineering Centres?
(A) Kanpur
(B) Delhi
(C) Roorkee
(D) Gorakhpur
Ans : (C)

31. Antibiotic medicines manufacturing factory with the collaboration of Russia ts located in which of the following districts?
(A) Rishikesh
(B) Nainital
(C) Dehradun
(D) Tehri Garhwal
Ans : (A)

32. Corbett National Park is situated in which district of Uttaranchal ?
(A) Chamoli
(B) Nainital
(C) Rishikesh
(D) Garhwal
Ans : (B)

33. Which of the following pilgrimage centres is a place of re-establishment of Hindu religion by Shankracharya ?
(A) Haridwar
(B) Badri Nath
(C) Kader Nath
(D) Rishikesh
Ans : (B)

34. In which of the following hilly places famous is ‘Kempti fall’ situated ?
(A) Lansdowne
(B) Mussoorie
(C) Nainital
(D) Tapovan
Ans : (B)

35. Where is the Survey Department of India situated in Uttaranchal ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Pithoragarh
Ans : (A)

36. Which of the following places is situated at the highest point at Uttaranchal ?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mussoorie
(D) Ranikhet
Ans : (C)

37. Which one of the following was the summer capital during the British period?
(A) Mussoorie
(B) Nainital
(C) Ranikhet
(D) Sri Nagar
Ans : (B)

38. Where is the Sat-tal lake situated at Uttaranchal ?
(A) Nainital
(B) Chamoli
(C) Almora
(D) Pauri
Ans : (A)

39. Which one of the following is known as the queen of hills of Uttaranchal ?
(A) Mussoorie
(B) Ranikhet
(C) SriNagar
(D) Badri Nath
Ans : (A)

40. Where is the National Indian Military College situated?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Mussoorie
(D) Pithoragarh
Ans : (A)

41. Which one of the following places is reserved for Scheduled Caste?
(A) Tehri
(B) Garhwal
(C) Haridwar
(D) None of these
Ans : (C)

42. Where is the Tapovan at Uttaranchal situated?
(A) Rishikesh
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Haridwar
Ans : (A)

43. Where is the museum situated at Uttaranchal ?
(A) Mussoorie
(B) Nainital
(C) Ranikhet
(D) Dehradun
Ans : (D)

44. Which of the following passes is in Uttaranchal ?
(A) Mana
(B) Darma
(C) Kungri-Bigri
(D) Lipulekh
Ans : (A)

45. Where is the China peak situated?
(A) Chamoli
(B) Almora
(C) Uttar Kashi
(D) Nainital
Ans : (D)

46. Where is the Heavy Electrical Limited situated?
(A) Haridwar
(B) Bhim-Tal
(C) Kotdwar
(D) Nainital
Ans : (A)

47. How many Polytechnic colleges are there in Uttaranchal ?
(A) 7
(B) 6
(C) 5
(D) 8
Ans : (C)

48. Where does the Bhotia tribe?
(A) Punjab
(B) Bihat
(C) Uttaranchal
(D) Haryana
Ans : (C)

49. From Geographical point of view in how many regions can the Uttaranchal be divided?
(A) 4
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Ans : (D)

50. How many universities are there in Uttaranchal ?
(A) 5
(B) 10
(C) 3
(D) 6
Ans : (D)

51. Which of the following countries, boundaries touch the Uttaranchal state?
(A) Nepal-Pakistan
(B) Tibet-Pakistan
(C) Tibet-China
(D) Tibet-Nepal
Ans : (D)

52. What is Chanchari ?
(A) Dance
(B) Art
(C) Music
(D) Literature
Ans : (A)

53. Where is the Doon valley situated?
(A) At the foot hills of outer Himalayas
(B) In lower Himalayan region
(C) In greater Himalayan region
(D) None of these
Ans : (A)

54. What type of education is given at ‘Forest School of Dehradun’ ?
(A) Guide
(B) Ranger
(C) Military
(D) Forester
Ans : (B)

55. How many development authorities are in Uttaranchal ?
(A) Four
(B) Five
(C) Two
(D) Three
Ans : (B)

56. How many types of forests are found in Uttaranchal ?
(A) Four
(B) Two
(C) Three
(D) Five
Ans : (A)

57. Where is the agriculture universities in Uttaranchal ‘?
(A) Pant Nagar (Nainital)
(B) Pauri
(C) Rudra Prayag
(D) Roorkee (Haridwar)
Ans : (A)

58. Which one of the following cities is situated at river terraces?
(A) Dev Prayag
(B) Sri Nagar
(C) Pauri
(D) Chakarata
Ans : (B)

59. Which of the following institutes in Uttaranchal launched the programme of lahoratories to the field under the agriculture policy’?
(A) Pant Nagar University
(B) Narendra Dev Agriculture University
(C) Chandra Shekhar Azad Agriculture University
(D) Raja Balwant Agriculture University
Ans : (A)

60. How many tahsils are there in Uttaranchal ?
(A) 49
(B) 50
(C) 58
(D) 60
Ans : (A)

61. Karvashram is situated at—
(A) Almora
(B) Dehradun
(C) Haridwar
(D) Garhwal
Ans : (D)

62. Which of these is the Mini Switzerland according to Mahatma Gandhi?
(A) Almora (Kausani)
(B) Nainital
(C) Badri Nath
(D) Pithoragarh Singh
Ans : (A)

63. What is Lansdowne?
(A) A tourist place
(B) An industrial area
(C) A recreational place
(D) None of these
Ans : (A)

64. Where is the Rajaji National Park situated?
(A) Dehradun
(B) Chamoli
(C) Pithoragarh
(D) Mussoorie
Ans : (A)

65. How many types of river groups are found in Uttaranchal ?
(A) Three
(B) Two
(C) Four
(D) Six
Ans : (A)

66. Where is the Ardhkumbh fair organised in Uttaranchal ?
(A) Haridwar
(B) Prayag
(C) Nasik
(D) Tehri
Ans : (A)

67. From where does the Upper Ganga canal in Uttaranchal emerge?
(A) Okhla
(B) Banwasa
(C) Haridwar
(D) Narora
Ans : (C)

68. At present what is the area of Uttaranchal ?
(A) 53.483 km2
(B) 55,420 km2
(C) 50,343 km2
(D) 52,530 km2
Ans : (A)

69. According to area which is the biggest district in Uttaranchal ?
(A) Uttar Kashi
(B) Chamoli
(C) Nainital
(D) Dehradun
Ans : (B)

70. Which is the smallest district according to area in Uttaranchal ?
(A) Uttar Kashi
(B) Tehri Garhwal
(C) Dehradun
(D) Bageshwar
Ans : (D)

71. Where is the three metre diameter telescope, the biggest in Asia being established in Uttaranchal in collaboration with Tata Institute of Fundamental Research Mumbai ‘?
(A) Devsthal (Nainital)
(B) Almora
(C) Pithoragarh
(D) Tehri Garhwal
Ans : (A)

72. Where has the wild life protection training centre been established in Uttaranchal ‘?
(A) Almora
(B) Kalagarh
(C) Nainital
(D) Chamoli
Ans : (B)

73. Tiger project is related with—
(A) Corbett National Park
(B) Dudhwa National Park
(C) Nanda Devi National Park
(D) Rajaji National Park
Ans : (A)

74. In which region of Uttaranchal is ‘Nagrik and Soyam forest development project’ launched ‘?
(A) Kumaon region
(B) Garhwal region
(C) Both in (A) and (B)
(D) Entire state
Ans : (C)

75. Where is the tradition of Long and Bhella dance in Uttaranchal ‘?
(A) Garhwal
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Dehradun
Ans : (A)

76. Where is the Motichoor sanctuary situated ‘?
(A) Pithoragarh
(B) Champawat
(C) Haridwar
(D) Chamoli
Ans : (C)

77. On which river is the Ichari dam situated ‘?
(A) Bhagirathi
(B) Tons
(C) Yamuna
(D) Kali
Ans : (B)

78. Where is the Pant College of Technology situated in Uttaranchal ‘?
(A) Dehradun
(B) Roorkee
(C) Bhimtal
(D) Pant Nagar
Ans : (D)

79. Which is the highest peak of Uttaranchal ‘?
(A) Nandakot
(B) Trishul
(C) Nanda Devi
(D) Kamet
Ans : (C)

80. At the bank of which river is Rishikesh pilgrim centre in Uttaranchal situated?
(A) Ghaghara
(B) Ganga
(C) Sharda
(D) Yamuna
Ans : (B)

81. Previously what was the name of Uttaranchal ?
(A) Karam Bhumi
(B) Uttrakhand
(C) Uttar Pradesh
(D) Kurmanchal
Ans : (B)

82. Where is the Bhuvneshwari fair organised at Uttaranchal ?
(A) Pauri
(B) Almora
(C) Bageshwar
(D) Tehri
Ans : (A)

83. When did the Khateema incident happen?
(A) 7th Sept., 1994
(B) 20th Oct., 1996
(C) 2nd Sept., 1995
(D) 2nd Oct., 1995
Ans : (C)

84. When was the Kumaon Council formed?
(A) 1927
(B) 1928
(C) 1926
(D) 1925
Ans : (C)

85. Who was the leader of Utthan-Parishad in Uttaranchal ?
(A) Soban Singh Jeena
(B) Taradutt Pandey
(C) Badridatt Pandey
(D) Daya Krishna
Ans : (C)

86. Chandi Prasad the dignity of Uttaranchal, was awarded the international prize, what is that prize?
(A) Nobel prize
(B) Oskar prize
(C) Ramon Magsaysay Prize
(D) None of these.
Ans : (C)

87. Where is the maximum rice grown in Uttaranchal ?
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Uddham Singh Nagar
(D) Haridwar
Ans : (B)

88. What is Pindari ?
(A) A pass
(B) A mountainous range
(C) A river
(D) A Glacier
Ans : (D)

89. Where is the copper found in Uttaranchal ?
(A) Pithoragarh
(B) Kumaon
(C) Almora
(D) None of these
Ans : (C)

90. At present who is the Chairman of Public Service Commission of Uttaranchal ?
(A) N. P. Nawani
(B) Ajay Vikram Singh
(C) K. Arya
(D) Satpal Maharaj
Ans : (C)

91. What is the field of activity Sunder Lal Bahuguna in the state?
(A) Politics
(B) Literature
(C) Environment
(D) Education
Ans : (C)

92. Which is the small Kashmir of Uttaranchal ?
(A) Mussoorie
(B) Nainital
(C) Almora
(D) Pithoragarh
Ans : (D)

93. Where is the Sarovar Nagri in the state?
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Ranikhet
(D) Badri Nath
Ans : (A)

94. The economy of Uttaranchal is known as—
(A) Stable economy
(B) Money order economy
(C) Borrowed economy
(D) Unstable economy
Ans : (B)

95. The historic achievement of mountai neer Bachhendri Pal is—
(A) Comet and Gamin victory
(B) Mount Black victory
(C) Guide to new mountaineers
(D) Mount Everest victory
Ans : (D)

96. Dr. Pitambar Dutt Badashwal prize 2000, was awarded by Uttar Pradesh Hindi Sansthan to which literary person?
(A) Sailesh Matiyani
(B) Himanshu Joshi
(C) Govind Chatak
(D) Dr. Dinesh Chand Baluni
Ans : (D)

97. Sundari Ritu Uppadhyay won a beautiful title. the title is—
(A) Miss World
(B) Miss Universe
(C) Miss Asia Pacific
(D) Miss India World-wide
Ans : (D)

98. The distinguished lady of the state who has been honoured with an international recognition in 2000 is—
(A) Mranal Pandey
(B) Shivani
(C) Kalawati Rawat
(D) Tara Pandey
Ans : (C)

99. At present who is the Chief Minister of Uttaranchal ?
(A) Bhagat Singh Kaushiari
(B) Narain Dutt Tiwari
(C) Nityanand Swami
(D) Matwar Singh Bhandari
Ans : (B)

100. The Chief Minister who formed ‘Kaushik Samiti’ for Uttaranchal was—
(A) Kalyan Singh
(B) Mulayam Singh
(C) Mayawati
(D) Rajnath Singh
Ans : (B)

101. First national park of S.E. Asia was ‘Haily National Park’, what is its present name?
(A) Govind National Park
(B) Rajaji National Park
(C) Corbett National Park
(D) Dudhwa National Park
Ans : (C)

102. After reorganisation of states in November 2000, Uttaranchal stands—
(A) 25th
(B) 26th
(C) 27th
(D) 28th
Ans : (C)

103. Extent of Uttaranchal state is—
(A) Length—East to West 258 km. Breadth—North to South 420 km.
(B) Length—East to West 358 km. Breadth—North to South 320 km.
(C) Length—East to West 368 km. Breadth—North to South 325 km.
(D) Length—East to West 370 km. Breadth—North to South 330 km.
Ans : (B)

104. Last king of Uttaranchal is known—
(A) Bamshah
(B) Pradhuman Shah
(C) Harsh Dev Joshi
(D) Manvendra Shah
Ans : (B)

105: The capital (Temporary) of Uttaranchal is—
(A) Dehradun
(B) Gairsain
(C) Nainital
(D) Kalagarh
Ans : (A)

106. The cultivated land in Uttaranchal is—
(A) 10.5%
(B) 12.5%
(C) 13.5%
(D) 14.5%
Ans : (B)

107. The density of population of Uttaranchal according to 2001 is—
(A) 150
(B) 159
(C) 160
(D) 161
Ans : (B)

108. The percentage of total literacy in Uttaranchal is—
(A) 70%
(B) 75%
(C) 71.6%
(D) 67.75%
Ans : (C)

109. Female literacy in Uttaranchal is—
(A) 60%
(B) 56.9%
(C) 65.75%
(D) 80.20%
Ans : (B)

110. The sex ratio in Uttaranchal is—
(A) 947
(B) 959
(C) 962
(D) 965
Ans : (C)

111. Maximum female literacy in Uttaranchal is—
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Almora
(D) Garhwal
Ans : (B)

112. From the point of view of earthquakes, the Uttaranchal has been kept in zone—
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 4 and 5
Ans : (D)

113. Which is the first state in the country, which established Hazard Management Ministry ?
(A) Uttaranchal
(B) Himachal
(C) Assarn
(D) Gujarat
Ans : (A)

114. Source of origin of the Ganga is—
(A) Gomukh
(B) Gangotri
(C) Badri Nath
(D) Yamunotri
Ans : (B)

115. At which place does the Ganga enter the plains area?
(A) Haridwar
(B) Dehradun
(C) Moradabad
(D) Garh-Mukteshwar
Ans : (A)

116. Who was the first Chief Minister of Uttaranchal?
(A) Nityanand Swami
(B) Surjeet Singh Barnala
(C) Govind Ballabh Pant
(D) Narain Dutt Tiwari
Ans : (A)

117. Which of the following dams is Sunder Lal Bahuguna opposing?
(A) Pancheshwar Dam
(B) Kisau Dam
(C) Tehri Dam
(D) Lakhwar Dam
Ans : (C)

118. Where is the Sanjeevani whose description is found in the Ramayan ?
(A) Himalayan region
(B) Siberia
(C) Darzeeling
(D) Solan
Ans : (A)

119. Who founded Nainital ?
(A) William Douglas
(B) Berro
(C) Venus
(D) Gorge
Ans : (B)

120. Why is the Pancheshwar Dam project in controversy ?
(A) For the interest of Nepalies
(B) For Indo-Nepal controversy
(C) For the protection of bio-resources
(D) No reason
Ans : (C)

121. Where is the hard base camp of Mansarovar Pilgrimage located?
(A) Almora
(B) Bageshwar
(C) Pithoragarh
(D) Champawat
Ans : (C)

122. When did the earthquake occur in Uttar Kashi ?
(A) In 1990
(B) In 1991
(C) In 1992
(D) In 1998
Ans : (B)

123. The national poet Sumitra Nandan Pant was the resident of—
(A) Kausani (Almora)
(B) Nainital
(C) Bageshwar
(D) Almora
Ans : (A)

124. Kaushik Samiti recommended the appropriate place for Uttaranchal capital—
(A) Dehradun
(B) Gairsain
(C) Haridwar
(D) Haldwani
Ans : (B)

125. What is ‘Milam’ ?
(A) A Glacier
(B) A river
(C) A pass
(D) A mountain range
Ans : (A)

126. Who said “Ranikhet is one of the beautiful hill stations of Uttaranchal” ?
(A) Justice William C. Douglas
(B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad
(D) Sumitra Nandan Pant
Ans : (A)

127. At which place does river Bhagirathi merge with Mandakini ?
(A) Rudra Prayag
(B) Tehri
(C) Dev Prayag
(D) Rishikesh
Ans : (C)

128. The origin of Pindar river is from—
(A) Milam
(B) Badri Nath
(C) Pindari glacier
(D) Kedar Nath
Ans : (C)

129. Who availed the longest term of Chief Minister of Uttar Pradesh, elected from Uttaranchal ?
(A) Chaudhari Charan Singh
(B) Hemwati Nandan Bahuguna
(C) Govind Ballabh Pant
(D) Narain Dutt Tiwari
Ans : (C)

130. Where is the Naina-Saini aerodrome in Uttaranchal ?
(A) Dehradun
(B) Pithoragh
(C) Pant Nagar
(D) Nainital
Ans : (B)

131. The Council of Ministers in Uttaranchal was formed on—
fA) 20th November, 2000
(B) 18th November, 2000
(C) 19th November, 2000
(D) 9th November, 2000
Ans : (D)

132. Which of the following universities has been given the status of I.I.T. ?
(A) Kumaon University
(B) Garhwal University
(C) Gurukul Kangri University
(D) Roorkee University
Ans : (D)

133. Where is the Jawahar Lal Nehru Mountaineering Institute ‘?
(A) Dehradun
(B) Uttar Kashi
(C) Chamoli
(D) Bageshwar
Ans : (B)

134. Where is the Tiffin Top situated?
(A) Nainital
(B) Bhimtal
(C) Haldwani
(D) Ranikhet
Ans : (A)

135. Where has an I.I.T. in collaboration with I.I.T. Switzerland been opened?
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Chamoli
(D) Almora
Ans : (B)

136. Who has been appointed the 1st Advocate General of Uttaranchal ?
(A) Sudhansu Dhulia
(B) Nanda Ballabh Tiwari
(C) U. K. Uniyal
(D) G. C. S. Rawat
Ans : (A)

137. Who was appointed the first Registrar General of Uttaranchal High Court?
(A) L. P. Nathani
(B) G. C. S. Rawat
(C) M. M. Ghandiyal
(D) Sudhansu Dhulia
Ans : (B)

138. Who was the first Prime Minister to announce the formation of Uttaranchal state on indepences day’?
(A) Atal Bihari Bajpai
(B) Rajeev Gandhi
(C) Chandrashekhar
(D) H. D. Devgowda
Ans : (D)

139. Who was the first regional leader to think about the formation of Uttaranchal ?
(A) Inder Singh Nayal
(B) Nityanand Swami
(C) Dr. Indra Hirdayesh
(D) Badri Dutt Pandey
Ans : (D)

140. By which name is the Haridwar known ‘?
(A) Kumbh Nagri
(B) Sant Nagri
(C) Ganga Nagri
(D) (A) and (B) both
Ans : (D)

141. Chief of the Army General B.C. Joshi was the resident of—
(A) Chamoli
(B) Dehradun
(C) Nainital
(D) Almora
Ans : (D)

142. Who was the first Commissioner of Uttaranchal ?
(A) Mr. Gardener
(B) Mr. Robert
(C) Mr. Jim
(D) Mr. William Douglas
Ans : (A)

143. When was the Gurukul Kangri Museum Haridwar established?
(A) 1907-08
(B) 1910-11
(C) 1905-06
(D) 1960-61
Ans : (A)

144. Ex-central Minister Satpal Maharaj is originally—
(A) A Politician
(B) A Environmentalist
(C) A Spiritual Guru
(D) A Literate
Ans : (C)

145. First D.G.P. (Director General Police) Sir Ashok Kant Saran belongs to—
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Madhya Pradesh
(D) Uttaranchal
Ans : (D)

146. British woman Hielamen known as ‘Sarla Bahen’ her working field was—
(A) Reform in Uttaranchal state
(B) Medical services in Uttaranchal state
(C) Organis’ation of freedom fighting in the state
(D) Propagation of Christianity -in the state
Ans : (C)

147. Ajay Vikram Singh, the First Administrator of the state is a—
(A) Director General of Police
(B) Home Secretary
(C) Chief Secretary
(D) Chlcf Justice
Ans : (C)

148. The Commission for Uttaranchal was—
(A) Fazal Ali Commission
(B) Kaushik Commission
(C) Pant Commission
(D) None of these
Ans : (A)

149. The capital of Katyuri King was—
(A) Katyuri
(B) Baijnath
(C) Mussoorie
(D) Almora
Ans : (B)

150. Who presented the 1st budget (State Budget) 2001-2002, on 3rd May, 2001 in Uttaranchal Vidhan Sabha ?
(A) Dr. Ramesh Pokhriyal Nishank
(B) Nitya Nand Swami
(C) Prakash Pant
(D) Matwar Singh Bhandari
Ans : (A)

151. Which is the first state assembly to establish its separate website?
(A) Jharkhand
(B) Uttaranchal
(C) Chhattisgarh
(D) Manipur
Ans : (B)

152. Who is the first Chairman of the Public Service Commission of Uttaranchal ?
(A) N. P. Nawani
(B) K. Arya
(C) Ajay Vikram Singh
(D) Ashok Kant Saran
Ans : (A)

153. Who has the record of being Protem speaker for maximum period i.e. (46 days) ?
(A) Dharam Singh (U. P. Assembly)
(B) InderSinghNamdhari (Jharkhand Assembly)
(C) Kazi Mohiuddin (Uttaranchal Assembly)
(D) Rajendra Prasad Shukla (Chhattisgarh Assembly)
Ans : (C)

154. When was the first session of 30 members of interim Uttaranchal Vidhan Sabha with the Governor’s address started?
(A) 11th January, 2001
(B) 12th January, 2001
(C) 14th January, 2001
(D) 21 st January, 2001
Ans : (B)

155. Proposed capital of Uttaranchal is—
(A) Dehradun
(B) Nainital
(C) Haridwar
(D) Udham Singh Nagar
Ans : (B)

156. How many cities (According to 2001 Census) have population more than one lac?
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 6
Ans : (A)

157. Which of the following cities has maximum population in Uttaranchal ?
(A) Roorkee
(B) Dehradun
(C) Haldwani-Kathgodam
(D) Haridwar
Ans : (B)

158. What is the total percentage of population having the age group of 0 to 6 in Uttaranchal ?
(A) 15.56%
(B) 16.04%
(C)17.32%
(D) 14.15%
Ans : (A)

159. In which of the following districts the maximum male literacy is found in Uttaranchal ?
(A) Pauri Garhwal
(B) Chamoli
(C) Dehradun
(D) Nainital
Ans : (A)

160. In which of the following districts the maximum population of age group 0-6 is found in Uttaranchal State?
(A) Haridwar
(B) Dehradun
(C) Nainital
(D) Chamoli
Ans : (A)

161. How many members consist a forest Panchyat in Uttaranchal ?
(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9
Ans : (D)

162. When the new mining policy at Uttaranchal was declared?
(A) 5th May, 2001
(B) 15 Aug, 2001
(C) 15th Jan, 2001
(D) 4th April, 2001
Ans : (D)

163. Which of the following minerals is found maximum in Uttaranchal ?
(A) Limestone
(B) Gypsum
(C) Marble
(D) Barite
Ans : (A)

164. In which of the following districts the silver is found in Uttaranchal ?
(A) Nainital
(B) Dehradun
(C) Almora
(D) Garhwal
Ans : (C)

165. Which one of the following is not the policy matter of New Industrial Policy of Uttaranchal ?
(A) No Subsidy to new industries
(B) 2% rebate of interest at the loan of 2 lac
(C) Rehabilitation of handicrafts, handloom industries etc
(D) To exempt from tax upto five years
Ans : (D)

166. Where the tertiary soil in Uttaranchal is found?
(A) Hundari Region
(B) Sub Himalayan Region
(C) Doon Valleys
(D) Above all
Ans : (C)

167. How many type of soil is found in Uttaranchal ?
(A) Four
(B) Five
(C) Six
(D) Three
Ans : (B)

168. How many new National Highways have been declared in the State?
(A) Four
(B) Three
(C) Two
(D) Five
Ans : (B)

~: Please leave your valuable comments if you like this post :~

About these ads

90 thoughts on “Uttaranchal Objective General Knowledge Question

  1. 49. From Geographical point of view in how many regions can the Uttaranchal be divided?
    (A) 4
    (B) 1
    (C) 2
    (D) 3
    Ans : (C) Correct Answer

    Note: Please note that Uttarakhand is made up of 13 districts which are divided into 2 regions i.e. Garhwal and Kumaon.

~: Dear Visitor, Please Share us & add your valuable comments if you like this website :~

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s