KVS TGT and PRT Preliminary Examination Model Paper 2010


Question Paper containing  110 Questions  of  General Awareness, Current Affairs, General Science & Indian Constitution, Reasoning, Quantitative Aptitude and Teaching Aptitude etc. enjoy reading :)

1. Among the following Indian cities, which one is located most southward?
(1) Hyderabad
(2) Vishakhapatnam
(3) Panaji
(4) Belgaum
Ans. (3)

2. Match List- I (National Highway) with List-II (Connected Cities) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                      List-II
(National Highway) (Connected Cities)
A. NH 3                                                 1. Delhi -Lucknow
B. NH 4                                                  2. Agra-Bikaner
C. NH 11                                                3. Agra-Mumbai
D. NH 24                                                4. Chennai-Thane (Mumbai)
Code:
A B C D
(1) 3 1 2 4
(2) 2 4 3 1
(3) 3 4 2 1
(4) 2 1 3 4
Ans. (3)

3. Match List- I (Defense Institute) with List- II (City) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                                                      List-II
(Defense Institute)                                                                         (City)
A. College of Defense Management                                              1. Pachmarhi
B. Army Air Defense College                                                        2. Bangalore
C. Army Supply Corps (ASC) Centre and College                        3. Secunderabad
D. Army Education Corps (AEC) Training College and Centre    4. Gopalpur
Code:
A B C D
(1) 3 4 2 1
(2) 1 2 4 3
(3) 3 2 4 1
(4) 1 4 2 3
Ans. (1)

4. Which of the following are Defense Public Sector Undertakings?
1. Goa Shipyard Limited
2. The Bharat Dynamics Limited
3. Mishra Dhatu Nigam Limited
Select the correct answer using the code given below.
(1) 1 and 2
(2) 2 and 3
(3) l and 3
(4) 1, 2 and 3
Ans. (1)

5. Match List- I (Young Indian Player) with List- II (Game/Sport) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                     List-II
(Young Indian Player)                             (Game/Sports)
A. Armaan Ebrahim                                       1. Squash
B. Joshna Chinnappa                                     2. Hockey
C. Adrian D’Souza                                        3. Lawn Tennis
D. Karan Rastogi                                           4. Auto racing
5. Swimming
Code:
A B C D
(1) 2 3 5 1
(2) 4 1 2 3
(3) 2 1 5 3
(4) 4 3 2 1
Ans. (2)

6. Match List- I (Person) with List- II (Organization) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                               List-II
(Person) (Organization)
A. Shiv Nadar 1. Satyam Computers
B. Kumaramangalam Birla                      2. Tata Consultancy Services
C. R. Raju                                                 3. Grasim Industries
D. S. Ramadorai                                       4. HCL Technologies
Codes:
A B C D
(1) 2 3 1 4
(2) 4 1 3 2
(3) 2 1 3 4
(4) 4 3 1 2
Ans. (4)

7. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(1) Gol Gumbaz                         : Hyderabad
(2) Tomb of Itmad-ud-daula      : Agra
(3) Tomb of Sher Shah              : Sasaram
(4) Tomb of Rani Rupmati        : Ahmedabad
Ans. (1)
8. Where is the Baglihar Hydroelectric Project located?
(1) Ferozepur District of Punjab
(2) Doda District of Jammu and Kashmir
(3) Faridkot District of Punjab
(4) Baramulla District of Jammu and Kashmir
Ans. (2)

(For the next Five Items)
ABC Ltd. presently has three Accounts Assistants (A. B and C) and five Accounts Officers (D, E, F, G and H). Its management is planning to-open a new office in another city using 3 Accounts Officers and 2 Accounts Assistants from its present staff. The following guidelines have been established to set up the new: office.
1. A and C are constantly finding faults with each other and should not be sent as members of the same team.
2. C and E function well alone but not as a team. They should not be sent as members of the same team:
3. D and G do not enjoy good relations. They should not be sent as members of the same team
4. Since D and F have been competing for a promotion, they should not be sent as members of the same team.
Based upon the above, answer the next five items:

9. If C and F are moved to the new office, what is the number of different teams that can be formed?
(1) 1
(2) 2
(3) 3
(4) 4
Ans. (1)

10. If C is sent to the new office which member of the staff can not go with C?
(1) H
(2) G
(3) F
(4) D
Ans. (4)

11. Under the guidelines developed, which of the following must go to the office?
(1) B
(2) D
(3) E
(4) G
Ans. (1)

12. Under the guidelines developed, which one of the following is the possible number of different teams, which can be sent to the new office?
(1) 15
(2) 12
(3) 8
(4) 6
Ans. (4)

13. If D goes to the new office which of the following is/are correct?
1. C cannot go.
2. A cannot go.
3. H must also go.
Select the correct answer using the code given below:
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) l and 2
(4) 1 and 3
Ans. (4)

14. Consider the following statements
1. Megabyte (MB) is exactly equal to 2 20 bytes.
2. A byte is a unit of data that is eight binary digits long.
3. A bit has a single binary value, either 0 or 1.
Which of the statements given above is are correct?
(1) 2 only
(2) 3 only
(3) 1 and 2
(4) 1, 2, and 3
Ans. (4)

15. Consider the following statements.
1. Bluetooth technology uses simulation of a given environment.
2. Virtual reality uses short-range wireless connection for connecting mobile phones, computers with each other.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (1)

16. Match List -I (Temple/Cathedral) with List-II (Place) and select the correct answer using the code given below the list:
List-I                                                       List-II
(Temple/Cathedral)                                         (Place)
A. Brihadeswara Temple                                  1. Guwahati
B. Vishwanatha Temple                                    2. Chennai
C. Kamakhya Temple                                       3. Thanjavur
D. Santhome Cathedral                                     4. Khajuraho
Codes:
A B C D
(1) 3 2 1 4
(2) 1 4 3 2
(3) 3 4 1 2
(4) 1 2 3 4
Ans. (3)

17. Match List -I (Scholar) with List- II (Work) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                  List-II
(Scholar)                                            (Work)
A. Panini                                        1. Brihatsamhita
B. Varahamihira                            2. Vedanga Jyotisha
C. Lagdhacharya                            3. Rajatragani
D. Kalhana                                     4. Asthadhyayi
Codes:
A B C D
(1) 4 1 2 3
(2) 3 2 1 4
(3) 4 2 1 3
(4) 3 1 2 4
Ans. (1)

18. Match List -I (World Heritage Site) with List- II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                                List-II
(World Heritage Site)                                              (State)
A. Manas Wildlife Sanctuary                                    1. Bihar
B. Mahabodhi Temple Complex                               2. Uttranchal
C. Group of Monuments, Pattadakal                         3. Assam
D. Nandadevi National Park                                     4. Karnataka
Codes:
A B C D
(1) 2 4 1 3
(2) 3 1 4 2
(3) 2 1 4 3
(4) 3 4 1 2
Ans. (2)

(For the next THREE items)
In a group of six men and women—A, B, C, D, and F there are two housewives who have not taken up a any job one lecturer, one architect, one accountant and one lawyer. Further,
1. There are two married couples in the group.
2. The lawyer is married to D who is a housewife and she has not taken up any job
3. No lady in the group is either an accountant or an architect
4. C who is an accountant is married to F who is a lecturer
5. A is married to D and E is not one of the two non-working housewives.
Based on the above, answer the next THREE items:

19. Which of the fo1loing is a married couple?
(1) A-B
(2) A-F
(3) C-E
(4) None of the above.
Ans. (4)

20. What is E-working as?
(1) Lawyer
(2) Architect
(3) Lecturer
(4) Accountant
Ans. (2)

21 How many members of the group are males?
(1) 2
(2) 3
(3) 4
(4) Cannot be determined
Ans. (2)

22. Consider the following statements:
1. Black soils occur mainly in Maharashtra, Western Madhya Pradesh, and Gujarat.
2. Alluvial soils are confined mainly to the Northern plains
Which of the statements given above is/are correct?
(1) l only
(2) 2 only
(3) Both l and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (3)

23. Consider the following statements:
1. India has an installed e1ectrlc power generation’ capacity of more than 1 lakh MW.
2. The total hydroelectric power potential of India is estimated around. 1, 50,000MW.
Which of the statements given above is/ are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (1)

24. Match List –I (Ore) with List-II (Metal) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                             List-II
(Ore)                            (Metal)
A. Magnetite                      1. Lead
B. Galena                           2. Zinc
C. Bauxite                          3. Iron
D. Sphalerite                      4. Aluminum
Codes:
A B C D
(1) 3 4 1 2
(2) 2 1 4 3
(3) 3 1 4 2
(4) 2 4 1 3
Ans. (3)

25. Who among the following is the first to have taken 600 test cricket wickets?
(1) Courtney Walsh
(2) Glenn McGrath
(3) Shane Warne
(4) M. Murlitharan
Ans. (3)

26. Match List- I (Person) with List-II (Organization) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                     List-II
(Person)                                           (Organization)
A. E. Shreedharan                           1. SEBI
B. M. Damodaran                           2. Atomic Energy Commission
C. A. Kakodkar                              3. Nuclear Power Corporation of India
D. S. K. Jain                                   4. Delhi Metro Rail corporation
Code:
A B C D
(1) 4 1 2 3
(2) 2 3 4 1
(3) 4 3 2 1
(4) 2 1 4 3
Ans. (1)
27.

9 equally spaced points are shown in the figure given above.
Consider the following statements:
1. The minimum number of straight lines that can be drawn by using a pencil and without lifting the hand so as to touch all these 9 points is 5
2. The maximum number of squares that can be formed by joining these points ss 5.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both l and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (1)

28. Three persons A, B, and C wore shirts of black, blue, and orange colours (not necessarily in that order) and pants of green, yellow arid orange colours (not necessarily in that order). No person wore shirt and pant of the same colour. Further, it is given that
1. A did not wear shirt of black colour.
2. B did not wear shirt of blue colour.
3. C did not wear shirt of orange colour.
4. A did not wear pant of green colour.
5. B wore pant of orange colour. What were the colours of the pant and shirt worn, by C, respectively?
(1) Orange and black
(2) Green and blue
(3) Yellow and blue
(4) Yellow and black
Ans. (2)

29. A cube whose two adjacent faces are colored as cut into 64 identical small cubes. How many of these small cubes are not colored at all?
(1) 24
(2) 36
(3) 48
(4) 60
Ans. (2)

30. Match List -I (Temple) with List- II (Built Under) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Temple)                                        List-II (Built Under)
A. Badami Cave temples                              1. Chalukyas
B. Ellora                                                       2. Chandellas
C. Khajuraho                                                3. Pallavas
D. Mahabalipuram                                       4. Rashtrakutas
Codes:
A  B C D
(1) 2 3 1 4
(2) 1 4 2 3
(3) 2 4 1 3
(4) 1 3 2 4
Ans. (2)

31. At which one of the following places did Gautama Buddha attain Par nirvana?
(1) Gaya
(2) Kushinagar
(3) Rajgir
(4) Shravasti
Ans. (2)

32. Consider the following statements:
1. Nadir Shah invaded India during the rule of the Mughal Emperor Muhammad Shah.
2. The Third Battle of Panipat was fought during the reign of Akbar Shah II.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both l and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (1)

33. Who among the following was a contemporary of the famous poet Amir Khusro?
(1) Iitutmish
(2) Ala-ud-din Khalji
(3) Ibrahim Lodi
(4) Akbar
Ans. (2)
34. Who among the following Delhi Sultans made Agra the capital of his Empire?
(1) Iitutmish
(2) Balban
(3) Feroz Shah Tughluq
(4) Sikander Lodi
Ans. (4)

35. Which one of the following wars was fought earliest?
(1) First Anglo-Burmese War
(2) First Anglo-Afghan War
(3) First Anglo-Maratha War
(4) First Anglo-Sikh War
Ans. (2)

36.

S1 = a + b + c
S2 = d + e + f.
S3 = g + h + i,
S4 = a + d + g
S5 = b + e + h,
S6 = c + f + i
P = (a) ( e) ( i)
If the numerical values of S1, S2, S3, S4, S, S6 and P are known,
what is the minimum number of values of the lower case letters that must be given such that values of all the lower case letters become known?
(1) 2
(2) 3
(3) 4
(4) 5
Ans. (2)

37. Seven players A, B, C, D, E, F and G are to be seated such that.
(i) B must always occupy the second position
(ii) F must always occupy the sixth position
(Ill) D and E must be seated adjacent to each other
In how many different ways can they be seated?
(1) 8
(2) 12
(3) 24
(4) None of the above
Ans. (4)

38. There are 24 equally spaced points lying on circumference of a circle. What is the maximum number of equilateral triangles that can be drawn by taking sets of three points and joining the three points of each set?
(1) 4
(3) 8
(2) 6
(4) 12
Ans. (3)

39. A has a few 5 rupee notes only; B has a few 10 rupee notes only while C has a few 20 rupee notes only. Each of them gives two notes to the other two. After doing so, they end up having the same amount of money. Which one of the following combinations of the number of notes possessed by A, B and C initially is not possible?
A               B               C
(1) 51 notes   27 notes   15 notes
(2) 31 notes   17 notes   10 notes
(3) 39 notes   21 notes   12 notes
(4) 70 notes   37 notes   20 notes
Ans. (4)

40. In Indian history, Lord Macaulay is known for his contribution to which one of the following areas?
(1) Army
(2) Land revenue
(3) Railways
(4) Education
Ans. (4)

41. Who is the author of the book—Tryst With Destiny?
(1) Jawaharlal Nehru
(2) K.P.S. Menon
(3) K. M. Munshi
(4) S. Gopalan
Ans. (4)

42. Match List -I with List -II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                 List-II
A. Poona Act                                1. Subhas Chandra Bose
B. Indian Association                   2. M. G. Rande
C. Poona Sarvajanik Sabha          3. Dr. B. R. Ambedkar
D. Forward Block                        4. Surendra Nath Banerjee
Codes:
A B C D
(1) 2 1 3 4
(2) 3 4 2 1
(3) 2 4 3 1
(4) 3 1 2 4
Ans. (2)

43. At which one of the following Congress Sessions, did Dadabhai Naoroji announce that the Swaraj was the goal of India’s political efforts?
(1) Karachi Session
(2) Lahore Session
(3) Lucknow Session
(4) Calcutta Session
Ans. (4)

44. Who among the following was not associated with the Indigo Rebellion?
(1) Harishchandra Mukherjee
(2) Digambar Biswas
(3) Dinbandhu Mitra
(4) Keshabchahdra Sen
Ans. (4)

45. Who was the President of the Indian National Congress at the time of partition of India?
(1) Rajendra Prasad
(2) Jawaharlal Nehru
(3) J. B. Kriplani
(4) Vallabhbhai Patel
Ans. (3)

46. Match List- I (Centre of Handicrafts) with List -II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Centre of Handicraft)        List-II (State)
A. Bankura                                     1. Andhra Pradesh
B. Gadwal                                      2. Bihar
C. Madhubani                                3. Orissa
D. Phulbani                                    4. West Bengal
Codes:
A B C D
(1) 4 2 1 3
(2) 3 1 2 4
(3) 4 1 2 3
(4) 3 2 1 4
Ans. (3)

47. Consider the following series:
A B C D…X Y Z | Y X…..B A? B C D…..YZ |Y X ….C B A |B C…..Y Z….
Which letter occupies the 1000th position in the above series?
(1) Y
(2) X
(3) C
(4) B
Ans. (4)

48.

What is the minimum number of different colours required to paint the figure given above such that no two adjacent regions have the same colour?
(1) 3
(2) 4
(3) 5
(4) 6
Ans. (1)

49. In how many different ways can 7 identical coins be placed on a chessboard (containing 64 identical squares) so that all of them lie along the same line (Each of the 7 coins is to be placed In a different square)?
(1) 49
(2) 64
(3) 124
(4) 148
Ans. (2)

50. Which one of the following does not share boundaries with Arunachal Pradesh?
(1) Assam
(2) Nagaland
(3) Meghalaya
(4) Bhutan
Ans. (3)

51. Which pne among the following is the largest natural lake?
(1) Aral Sea
(2) Caspian Sea
(3) Lake Victoria
(4) Lake Huron
Ans. (2)

52. Which one among the following regions has the tropical rain forests?
(1) Chota Nagpur Plateau
(2) Coromandel Coast
(3) Malwa region
(4) Western Ghats
Ans. (4)

53. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(1) Chitrakote Falls                : Chhattisgarh
(2) Gokak Falls                      : Karnataka
(3) Dhuandhar Falls               : Madhya Pradesh.
(4) Duduma Falls                   : Assam
Ans. (1)

54. Which of the following pairs of countries border Lake Victoria?
(1) Zambia and Tanzania
(2) Zambia and Botswana
(3) Botswana and Mozambique
(4) Tanzania and Uganda
Ans. (4)

55. Which one of the following is the most abundant gas in. the earth’s atmosphere other than nitrogen and oxygen?
(1) Argon
(2) Carbon dioxide
(3) Hydrogen
(4) Methane
Ans. (1)

56. Match list-I (Desert) with List -II (Territory) and select the correct answer with the code given below the Lists:
List-I (Desert)                   List-II (Territory)
A. Chihuahuan                       1. USA
B Kara Kum                           2. Sudan
C. Nubian                               3.Turkémenlstan
D. Sonoran
Codes:
A B C D
(1) 2 3 3 1
(2) 1 1 2 3
(3) 1 3 2 1
(4) 2 1 3 3
Ans. (3)

57. Five friendsF1, F2, F 3, F 4, and F 5 have Rs. 100 each. F 1 gives Rs. 12 to F 3 who also borrows Rs. 10 from F2 who in turn takes Rs. 15 from F 5 while F 5 gives is. 18 to F 4 and Rs.12 to F 1. F1 borrows Rs. 20 from F 4.
What is the amount of money left with F 2?
(1) Rs. 120
(2) Rs. 122
(3) Rs. 105
(4) Rs. 97
Ans. (3)

58. Four-digit numbers are to be formed using the digits 1, 2, 3 and  4, and none of these four digits are repeated in any number. Further,
1. 2 and 3 are not to immediately follow each other.
2. 1 is not to be immediately followed by 3.
3. 4 is not to appear at the last place.
4. 1 is not to appear at the first place.
How many different numbers can be formed ?
(1) 6
(2) 8
(3) 9
(4) None of the above
Ans. (2)

59. While writing all the numbers from 700 to 1000. . how many numbers occur in which the first digit is greater than the second digit, and the second digit is greater than the third digit?
(1) 61
(2) 64
(3) 85
(4) None of the above
Ans. (3)

60. If 2nd and 4th Saturdays, and all the Sundays are taken as holidays for an office, what would be the minimum number of possible working days of any month of any year?
(1) 20
(2) 21
(3) 22
(4) 23
Ans. (3)

61. Which one of the following is surrounded by the belt of volcanoes called the Ring of Fire.
(1) Atlantic Ocean
(2) Arctic Ocean
(3) Mediterranean Sea
(4) Pacific Ocean
Ans. (4)

62. Match List-I (Place of Tourist Interest) with List -II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                  List-II
(Place of Tourist Interest)                (State)
A. Dalhousie                                   1. Tamil Nadu
B. Alibagh                                      2. Himachal Pradesh
C. Kalimpong                                 3. Maharashtra
D. Ooty                                           4. West Bengal
5. Karnataka
Codes:
A B C D
(1) 4 1 2 3
(2) 2 3 4 1
(3) 4 3 2 1
(4) 2 1 4 5
Ans. (2)

63. Match List -I (Organization) with List -II (Headquarters) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                                List-II
(Organization)                                               (Headquarters)
A. International Monetary Fund                                       1. Geneva
B. International Labour Organization                              2. Montreal
C. International Atomic Energy Agency                         3. Vienna
D. International Civil Aviation Organization                 4. Washington D.C.
Codes:
A B C D
(1) 4 1 3 2
(2) 3 2 4 1
(3) 4 2 3 1
(4) 3 1 4 2
Ans. (1)

64. Match List-I (Tourist Place) with List -II (State) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                            List-II
(Tourist Place)                                    (State)
A. Kalakad                                         1. Kerala
B. Jwalamukhi                                   2. Himachal Pradesh
C. Munnar                                         3. Uttranchal
D. Valley of Flowers                        4. Tamil Nadu
Codes:
A B C D
(1) 4 1 2 3
(2) 3 2 1 4
(3) 4 2 1 3
(4) 3 1 2 4
Ans. (3)

65. Match List -I (Industrial Town) with List- II (State) and select the correct answer with the code given below:
List-I                                           List-II
(Industrial Town)                                (State)
A. Bhadravati                                   1. Tamil Nadu
B, Ratnagiri                                      2. Karnataka
C. Tirupur                                        3. Chhattisgarh
D. Korba                                          4. Maharashtra
5.Madhya Pradesh
Codes:
A B C D
(1) 1 4 2 3
(2) 2 3 1 5
(3) 1 3 2 5
(4) 2 4 1 3
Ans. (4)

66. Which one of the following (Equivalent ranks in the. Indian Army, Indian Navy and Indian Air Force) is not correct?

Army Navy Air force
(1) Brigadier Commodore Air Commodore
(2) Lt Colonel Commander Wing Commander
(3) Major General                               Rear Admiral                         Air Vice Marshal Rear Admiral Air Vice Marshal
(4) Colonel Lt. Commander Squadron Leader

Ans. (4)

67. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(1) Janjira Fort                     : Maharashtra
(2) Asirgarh Port                  : Madhya Pradesh
(3) Daulatabad Fort              : Rajasthan
(4) Girigee Fort                    : Tamil Nadu
Ans. (2)

68. Which one of the following is not a characteristic of convectional rainfall?
(1) Afternoon rain
(2) Drizz1ing
(3) Lightning and thunder
(4) Torrential rain
Ans. (2)

69. Which one among the following States has the largest amount of
coal reserves in India?
(1) Andhra Pradesh
(2) Chhattisgarh
(3) Jharkhand
(4) Orissa
Ans. (3)

70. Which one of the following places is situated most western ward among them?
(1) Bikaner
(2) Diu
(3) Jaiselmer
(4) Porbandar
Ans. (4)

71. Where is the Headquarters for the Northwestern Railway zone located?’
(1) Udaipur
(2) Jodhpur
(3) Ajmer
(4) Jaipur
Ans. (4)

72. Which state among the following has the highest percentage of the Scheduled Tribes of its population in comparison to the other three States?
(1)Arunachal Pradesh
(2) Madhya Pradesh
(3) Manipur
(4) Tirpura
Ans. (1)

73. Which Schedule Of the Constitution of India includes the emoluments payable to the President and the Governors?
(1) First
(2) Second
(3) Third
(4) Fourth
Ans. (2)

74. Consider the following statements:
1. Until the Parliament by-law provides otherwise, all proceedings in the Supreme Court and every High Court are to be th English.
2. The authoritative texts of all bills, amendments, acts, ordinances, orders, rules, regulations, and by-laws at the Union and State levels have to be in English only.
Which f the’ statements given above is/are correct?
(1) l only
(2) 2 only
(3) Both 1and 2
(4) Neither 1 nor 2
Ans. (1)

75. Match List-I (Committee/Commission) with List-II (Subject) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                  List-II
(Committee/Commission)                             (Subject)
A. Narasimhan Committee                     1. Constitutional reforms
B. Raja Chelliah Committee                  2. Finance sector reforms
C. Sarkaria Commission                        3. Taxation reforms
D. Venkatachaliah Commission            4. Centre State relations
Code:
A B C D
(1) 4 1 2 3
(2) 2 3 4 1
(3) 4 3 2 1
(4) 2 1 4 3
Ans. (2)

76 Who among the following was the first woman Chief Minister of an Indian State?
(1) Sucheta Kriplani
(2) Sarojini  Naidu
(3) Nandini Satpathy
(4) Vijayalakshmi Pandit
Ans. (1)

77. How can the Legislative Council in a State in India be created or abolished?
(1) By the President of India on the recommendation of the Governor of the concerned State
(2) By the Union Home Ministry on the advice of the State Government.
(3) By the Parliament after the State Legislative Assembly passes a resolution to that effect
(4) By the Governor on the advice of the State Government
Ans. (3)

78. Where is the headquarters of the Amnesty International located?
(1) Paris
(2) Vienna
(3) London
(4) Geneva
Ans. (3)

78. Where is the headquarters of the Amnesty International located?
(1) Paris
(2) Vienna
(3) London
(4) Geneva
Ans. (3)

79. Consider the following statements:
1. India is a founder member of both GATT and WTO.
2. The Ministerial Conference of the WTO is mandated to be held at least once in two years. Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither 1 nor2
Ans. (3)

80. Match List -I (Book) and List- II (Author) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Book)
A. Conquest of Self
B. Prison Diary
C. Dynamics of Social Change
D. Yesterday and Today
List-II (Author)
1. Chandra Shekhar
2. Jayaprakash Narayan
3. K.P.S Menon
4. Mahatma Gandhi
Code:
A B C D
(1) 4 3 1 2
(2) 1 2 4 3
(3) 4 2 1 3
(4) 1 3 4 2
Ans. (3)

81. The power to make any provision with respect to all matters relating to citizenship of India rests with
(1) Parliament
(2) Union Ministry of External Affairs
(3) Union Ministry of Law and Justice
(4) Union Ministry of Home Affairs
Ans. (1)

82. What is the use of small particles of silica gel often found in the packages of medicine?
(1) It destroys fungal spores
(2) It kills bacteria
(3) It prevents oxidation of medicine
(4) It absorbs moisture in the package
Ans. (3)

83. Polyhydroxy derivatives of aldehydes or ketoens are
(1) Carbohydrates
(2) Fats
(3) Proteins
(4) Steroids
Ans. (4)

84. Azurite is an ore of
(1) Aluminum
(2) Copper
(3) Gold
(4) Mercury
Ans. (2)

85. Rayon fiber is made from
(1) Cellulose
(2) Isoprene
(3) Polyethylene
(4) Polyvinyl chloride
Ans. (4)

86. Which of the following parts/spectra of solar radiation is/are mostly absorbed by the leaves of green plants?
(1) Infrared
(2) Red and blue
(3) Violet, Indigo, and orange
(4) U1tra-violet, green and orange
Ans. (4)

87. Consider the following statements:
1. Unlike blood, lymph-flows only in one direction.
2. Lymph carries digested fat.
Which of the statements given above is/are correct?
(1) 1 only
(2) 2 only
(3) Both 1 and 2
(4) Neither l nor 2
Ans. (3)

88. What are soaps chemically?
(1) Mild acids
(2) Mild alkalis
(3) Paraffins
(4) Salts
Ans. (3)

89. Which one of the following effects is employed in the instruments used by the police to detect the over speeding of vehicles?
(1) Doppler effect
(2) Kerr effect
(3) Thompson effect
(4) Seebeck effect
Ans. (1)

90. Which one of the following is not a good source of nutritional iron?
(1) Jaggery
(2) Nuts
(3) Fish
(4) Milk
Ans. (3)

91. What is the cause of the disease ‘myxoedema’ in adult human beings?
(1) Hyperthyroidism
(2) Hypothyroidism
(3) Hyperparathyroidism
(4) Hyperparathyroidism
Ans. (2)

92. Which one of the following causes the infectious disease Anthrax?
(1) Bacteria
(2) Fungi
(3) Protozoa
(4) Virus
Ans. (1)

93. Which one of the following is not an alloy?
(1) 18 carat gold
(2) Soldering metal
(3) Steel.
(4) Graphite
Ans. (4)

94. Match List -I (Invention/Discovery) with List-II (Inventor/Discoverer) and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I                                                        List-II
(Invention/Discovery)                             (Inventor/Discoverer)
A. Pendulum clock                                   1. Christian Huygens
B. Machine gun                                        2. Antoine Bacquerel
C. Radioactivity                                       3. Richard Galling
D. X-rays                                                 4. W. K Rontgen
Code:
A B C D
(1) 2 4 1 3
(2) 1 3 2 4
(3) 2 3 1 4
(4) 1 4 2 3
Ans. (2)

95. Which one of the following is the predominant raw material used in the manufacture of cement?
(1) Alumina
(2) Limestone
(3) Gypsum
(4) Magnesia
Ans. (2)

96. Which of the following can be taken as a reflection of meaningful learning?
(1) A good score in the examination
(2) A high degree of retention
(3) The capability of transferring/using learning in different situations
(4) The ability to recall as and when needed
Ans :3

97. The most important thing for a student to gain a better insight in the subject is / are?
(1) the notes given by the subject teacher in the class
(2) the discussion facilitated by the teacher and held by the students for comprehending various aspects of the topic under reference
(3) the source material arranged by the teacher for the students
(4) the scholarship of the teacher
Ans :2

98. Schools should arrange co-curricular activities for the students, because?
(1) curricular experiences are incomplete without supplements
(2) interplay of curricular and co-curricular experiences gives a better insight into the content and its context
(3) everybody wants co curricular activities these days
(4) co-curricular activities make the school’s program attractive.
Ans : 2

99. You are teaching in your class and it is almost the end of your session. A child of your class comes late and seeks your permission to enter the class. Being a good teacher, you will?
(1) not permit the child, as it makes little sense coming to class so late
(2) get annoyed, as you are disturbed
(3) ask the child to explain his/her position before you take an appropriate decision
(4) allow him/her to enter and ask him/her the reasons for being so late when the class gets over
Ans : 4

100. You enter your regular class to discover the children not in a mood to study that particular day. You will
(1) value the child’s precious time and world, therefore, teach as per your plan
(2) feel disturbed seeing the reluctance of the children to study
(3) ask the children to mend their ways
(4) allow students the freedom to come up with what they want and gradually connect them to your plan
Ans : 4

101. The teacher who has developed an interest in teaching?
(1) Studies problem of student behaviour
(2) Compares different types of tests
(3) Refuses to be guided by the rules of thumb
(4) Cannot deal with children effectively
Ans : 1

102. Find the odd one out?
(1) Recall
(2) Recognition
(3) Trace
(4) Remembering
Ans : 4

103. Motivation should be followed by?
(1) Reward
(2) Reproof
(3) Knowledge of result
(4) Incentive
Ans : 1

104. Learning which involves motor organ is called?
(1) Sensory learning
(2) Motor learning
(3) Verbal learning
(4) Sensory motor learning
Ans : 2

105. Which of the following is an audio-visual aid?
(1) Radio
(2) Tape-recorder
(3) Television
(4) Projector
Ans : 3

106. Do the children of intelligent parents always shine in studies?
(1) Yes
(2) No
(3) Psychology
(4) It depends on God
Ans : 2

107. Children’s fantasy reflects their?
(1) Love for imagination
(2) Inherent talent
(3) Age-specific traits
(4) Hidden frustrations
Ans : 3

108. I prefer teachting young children because?
(1) I love playing with them
(2) It is easy to manage them
(3) It does not take extra reading on my part
(4) This is the best time to develop values and skills
Ans : 4

109. Today’s parents exert a lot of pressure for achievement on their children as?
(1) they want to fulfill their dreams through their children
(2) they are scared about their children’s future
(3) the world is getting competitive everyday
(4) social status is gained only through good grades
Ans : 3

110. An effective teacher
(1) can manage his/her class well
(2) knows his/her subject very well
(3) cares for his / her students
(4) helps his/her students to be authentic learners
Ans : 3

KVS PGT Exam Pattern & Sample Papers Books

~: Please leave your valuable comments if you like this post :~

About these ads

29 thoughts on “KVS TGT and PRT Preliminary Examination Model Paper 2010

~: Dear Visitor, Please Share us & add your valuable comments if you like this website :~

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s